5S

Orde en netheid op de werkvloer

Hasselt - 01-01-2020

Inschrijven vanaf €518
€450 voor leden. Ontdek jouw voordelen als lid of contacteer ons voor meer info of offerte op maat.

Geen ervaring vereist

Het Japanse kwaliteitssysteem 5S neemt een ordelijke, degelijke en propere werkomgeving als vertrekpunt voor een mentaliteit van continue verbetering. 5S levert je eenvoudige en meteen bruikbare tips op, die verrassend veel vruchten afwerpen.

De 5S-methode

5S bestaat uit vijf stappen, hieronder aangeduid met hun Japanse naam:

 • 'Seiri': orde op zaken stellen
 • 'Seiton': de werkplek structureren en organiseren, waarbij visueel werken centraal staat
 • 'Seiso': de werkplek schoonmaken en zuiver houden
 • 'Seiketsu': standaardiseren
 • 'Shitsuke': het systeem handhaven


Werkplaats organiseren

Het systeem werd voor het eerst gebruikt bij de Japanse autoconstructeur Toyota. Dat verklaart waarom 5S ook nu nog vooral in productie- en assemblagebedrijven wordt toegepast. Nochtans zijn deskundigen ervan overtuigd dat het 5S-kwaliteitssysteem ook perfect toepasbaar is in de dienstensector en in bijna elke andere werkomgeving.

De betrachting van 5S is om - via visuele hulpmiddelen zoals markeringen, tekeningen, foto's en logo's - de werkplaats zo proper en efficiënt mogelijk te organiseren. Het gaat dus niet over het opkuisen zelf, maar om de verbeterde functionaliteit die het gevolg is van die visuele schoonmaak. Door alles een duidelijke en vaste plaats te geven, raakt er minder gereedschap zoek en kan er worden gewerkt met minder reservemateriaal en kleinere voorraden. En dat komt de efficiëntie uiteraard alleen maar ten goede.

5S leren toepassen: 5S-training

5S is vrij makkelijk toe te passen, omdat je weinig materiaal en investeringen nodig hebt. Wel is een gedegen voorbereiding en opleiding essentieel voor het slagen van 5S en moet ervoor gezorgd worden dat alle niveaus - van het topmanagement tot de bedrijfsvloer - achter het initiatief staan.

Resultaten

Je komt meer te weten over lean manufacturing, de voordelen van 5S en de pijlers van deze methode. Je weet hoe 5S  systematisch in jouw dagdagelijkse organisatie toe te passen waardoor je eventuele problemen veel sneller opgepikt.

    Dankzij deze eendaagse opleiding leg je meteen een stevige fundering voor continue verbetering.

    5S resulteert in verhoogde productiviteit, kostenbesparingen, efficiënter tijdsbeheer, een veiligere en aangenamere omgeving, beter teamwork, kortom meer meer gemotiveerde en meer betrokken medewerkers.

    Programma

    5S is een systematische methode om orde en netheid te creëren en te behouden.

    Orde en netheid zijn immers basisvoorwaarden om continu te kunnen verbeteren. De implementatie van 5S bestaat in het projectmatig uitvoeren van het vijfstappenplan.

    Met de eerste twee stappen wordt orde gecreëerd en wordt ervoor gezorgd dat orde behouden kan blijven.
    Met de volgende twee stappen wordt netheid gecreëerd en wordt ervoor gezorgd dat netheid kan behouden blijven.
    Eenmaal er orde en netheid is, worden defecten en afwijkingen ten opzichte van de gewenste situatie veel sneller gedetecteerd. Door de implementatie van verbeteringsvoorstellen kunnen deze afwijkingen in de toekomst vermeden worden.
    Met de vijfde en laatste stap wordt een systematiek van verbeteringsvoorstellen opgezet. Meteen is 5S als filosofie geborgd in de dagelijkse manier van werken.

    Tijdens deze eendaagse opleiding worden de volgende onderwerpen behandeld:

    Introductie lean manufacturing

    • Plaatsing van enkele begrippen
    • Voor wie?
    • Waarom lean manufacturing?
    Lean Manufacturing technieken: 7 verliezen en visual factory

    • Voordelen 5S
    • De 5 pijlers
    • Scheiden: Rode labels / Red tags, stappenplan
    • Schikken: Visual Controls, stappenplan, 5S mapping
    • Schoonmaken: Stappenplan en hulpmiddelen
    • Standaardiseren en visualiseren: Stappenplan en hulpmiddelen
    • Systematiseren: Stappenplan en hulpmiddelen
    Vragenronde en discussie

    Voordelen

    Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

    U past 5S-methodologie toe waardoor:

    • U meteen een stevige fundering legt voor continue verbetering in uw productie-organisatie
    • 5S resulteert in verhoogde productiviteit, kostenbesparingen, efficië,nter tijdsbeheer, een veiligere en aangenamere omgeving, beter teamwork,...
    • U meer gemotiveerde en meer betrokken medewerkers verkrijgt.

     5S is een systematische methode om ",orde en netheid te creë,ren en te behouden",.

     Orde en netheid zijn immers basisvoorwaarden om continu te kunnen verbeteren. De implementatie van 5S bestaat in het projectmatig uitvoeren van het vijfstappenplan.

     Met de eerste twee stappen wordt orde gecreë,erd en wordt ervoor gezorgd dat orde behouden kan blijven.
     Met de volgende twee stappen wordt netheid gecreë,erd en wordt ervoor gezorgd dat netheid kan behouden blijven.
     Eenmaal er orde en netheid is, worden defecten en afwijkingen ten opzichte van de gewenste situatie veel sneller gedetecteerd. Door de implementatie van verbeteringsvoorstellen kunnen deze afwijkingen in de toekomst vermeden worden.
     Met de vijfde en laatste stap wordt een systematiek van verbeteringsvoorstellen opgezet. Meteen is 5S als filosofie geborgd in de dagelijkse manier van werken.

    Jouw docenten

    Harry Muijzers

    Senior trainer - consultant

    Committed to top quality &, continuous improvement. Coach / Trainer for improvement &, change management. Wide experience in automotive &, aerospace Quality &, customer management and the related Q-systems. including the technical quality tools and systems. Experienced with many OEM&rsquo,s. Experienced with complicated launch &, process management. Strong analytical skills enable sharp root-cause-analysis. resulting in structural improvements. Strong team builder. stimulating team player. Specialist in team-work &, team-building (X-functional &, X-cultural). People manager. Facilitator &, Team coach.

    Praktische informatie

    Prijs

    Leden: €450 / Niet-Leden: €518
    De vermelde prijzen zijn steeds Excl. BTW.
    KMO portefeuille: vraag hier jouw subsidie aan en bespaar tot 40% op jouw inschrijvingsprijs. Erkenningsnummer Opleiding DV.O105117

    Annulatievoorwaarden

    Bij annulatie méér dan 3 weken voor aanvang van de training is 75,00 EUR administratiekost verschuldigd. Bij annulatie minder dan 3 weken voor aanvang van de training is 100% van de deelnameprijs verschuldigd. Vervanging van de ingeschrevene is steeds mogelijk, mits melding aan ons secretariaat. Door onvoorziene omstandigheden kan Allanta vzw ten allen tijde de opleiding annuleren, het programma, de datum of de locatie wijzigen. Meer in onze Algemene Voorwaarden.

    Nog vragen?

    Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.

    info@allanta.be

    Gerelateerde
    oplossingen

    Wist je dat we onze advies en kennis op meerdere manieren inzetten? Ontdek hier aansluitende oplossingen.

    Terug naar overzicht